Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Úterý 19. března 2024 (12:51 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Ryby
Josef - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Puk

Fulltext
 

Mezinárodní folklorní festival Strážnice [ Folklorní festival FoS ČR ]

Mezinárodní folklorní festival Strážnice
60. Strážnice 2005
Druh akce: Festival spolupracující s FoS ČR

Prezident festivalu: Jan Krist

K jubilejní "Strážnici 2005"
Ani se nezdá, jak ten čas běží. Nedávno jsme si připomínali půlstoletí existence Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici a je tu jubileum další. Už to bude šedesát let, co zámeckým parkem zazněly první písně, ozvuky tanečních kroků a nadšený potlesk diváků. Ano, naše "Strážnice" vskutku už šedesát dlouhých roků hraje prim mezi českými folklorními festivaly. A její věhlas sahá daleko za hranice naší země. Jak se toto výročí promítne do skladby pořadů festivalu?
Stálí návštěvníci dobře vědí, že u nás naleznou "své" každoroční programy, které však přinášejí vždy něco nového. Ostatně, proto do Strážnice jezdí. Velké jubileum se samozřejmě odrazí i v dalších programech. Vedle pořadu zahraničních souborů se to bude týkat zejména vystoupení českých a slovenských souborů a skupin. Vždyť náš festival vznikl kdysi jako jediný programově československý, celostátní. Pozdravy jubilující Strážnici tak přinesou v samostatných programech soubory domácí, slovácké, tak i z ostatních národopisných regionů a významných festivalů, jež kdysi vznikly podle vzoru Strážnice. Návštěvníci však uvidí i jiné pořady věnované např. lásce manželské, pořady dětské, národnostních menšin, dechových kapel, řadu akcí v prostorách Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, zámku, soutěže v tanci verbuňk či ženských pěveckých sborů, program k 15. výročí Folklorního sdružení ČR a řadu jiných.
Zkrátka, jubilejní strážnický festival bude - jak věříme - velkým svátkem tradic lidové kultury. Bude naším příspěvkem k plnění Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu, kterou přijala česká vláda, a též napomůže plnění významných dokumentů a usnesení UNESCO. Především však chce naše návštěvníky pobavit. Přijeďte a prožijte s námi tento velký svátek.
PhDr. Jan Krist, prezident MFF Strážnice

Informace (Information):
Národní ústav lidové kultury, 696 62 Strážnice
Tel. 518306611, 518306631, fax:518306615
E:mail: info@nulk.cz
www.nulk.cz


61. Strážnice 2006
Vážení návštěvníci, milí přátelé folkloru,
loňský ročník Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici odezněl v duchu šedesátého výročí konání této celostátně i mezinárodně významné kulturní akce. Prostřednictvím jubilea jsme se vrátili ke kořenům "strážnických slavností", které vzešly z českého a slovenského folkloru. Podali jsme si ruce s celou řadou gratulantů ze zahraničí. A soudě dle návštěvnických ohlasů opouštěli jsme festivalový areál s uspokojením a radostí z prožitých okamžiků i pocitem hrdosti na to, co je nám vlastní, jedinečné a odlišuje nás od jiných národů. Vždyť tradiční lidová kultura je jedním z mála fenoménů, který je schopen vzdorovat stále sílícímu globalizačnímu tlaku. A není náhodou, že právě ona je obdařena mezinárodní péčí UNESCO, ale i našeho státu formou jeho vládní Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu. Rovněž není nahodilé, že pořadatel festivalu ve Strážnici dostal od ministerstva kultury do vínku název Národní ústav lidové kultury a stal se tak hlavním garantem péče o tuto důležitou část kulturního dědictví České republiky.
Jubilejní ročník Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici nám nastavil poměrně vysokou kvalitativní laťku. Do dalších let života festivalu vstupujeme s přesvědčením a vůlí tuto laťku nejen udržet, ale i zvyšovat. Jak se nám to podaří, budete moci posoudit především Vy sami. Takže nezbývá než Vás pozvat na další, již 61. ročník "strážnických slavností", během nichž budete moci nejen zhlédnout téměř třicet pořadů, ale i si zazpívat a zatancovat. Můžeme společně třeba putovat Lašskem, seznámit se s tureckou tematikou, přivítat hosty ze zahraničí, posoudit míru erotiky ve folkloru, stát se žáky folklorní školy nebo si vybrat jiný program z pestré třídenní nabídky. Zkrátka každému podle chuti a bohatou měrou. Věříme, že přijmete naše pozvání a těšíme se na brzkou shledanou ve Strážnici, milí přátelé!
Ivo Frolec, předseda Programové rady

KONTAKTNÍ ADRESA:

Jan Krist
Národní ústav lidové kultury
696 62 Strážnice
Česko (CZ)
tel: (+420) 518 306 611
fax: (+420) 518 306 615
e-mail: info@nulk.cz
Mezinárodní folklorní festival Strážnice
Pči festivalu ve skanzenu

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 17.02.2007 v 09:16 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Josefova širočina ničí poslední ledy.
Svatý Josef přichází na led s pantokem.
Svatý Josef naštípe dříví a Panna Maria zatopí.
Svatý Josef sklání bradu, pluje zima dolů s vodou.
Svatý Josef s tváří milou končí zimu plnou.
Mráz po svatém Josefu neuškodí květu.
ja.li na svatého Josefa vítr, potrvá čtvrt roku.
Na svatého Josefa sníh - urodí se hojně bílého jetele.
Svatého Josefa vítr z Moravy - bude hodně trávy; a když z polské strany - bude zrní i slámy.
Pěkný den na svatého Josefa zvěstuje dobrý rok.
 
19.3.2001: Do České republiky přicestoval kvůli Temelínu americký právník Ed Fagan.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz