Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (09:02 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Sojsínka pod Starým Světlovem [ Pověst ]

Luhačovice se nacházejí v údolí, které náleželo kdysi dávno hradu Světlov. Tyčil se nad Pozlovicemi nedaleko vrchu Komonec. Dnes tu najdeme jen rozvaliny. Pod nimi je u cesty studánka. Váže se k ní smutné povídání...

To bylo v době, když ještě stával hrad Světlov nad Podhradím. Měli tam krásnou dceru, která ale byla náměsíčná. Za úplňku se procházela se zavřenýma očima po hradbách po samém okraji. Vždy se pak vrátila v pořádku domů.

Zamiloval se do ní mladý uhlíř, ale co naplat. Hradní dcera vyrůstala pro jiného ženicha. Tak alespoň chodíval pod hrad a doufal, že ji spatří. Jednou za úplňku opravdu vystoupila na hradby a s nataženýma rukama se procházela. Když byla na konci hradeb, uhlíř to nevydržel a strachem vykřikl. Dcerka se probudila a spadla dolů. Uhlíř ji vzal do náruče a odnesl k sobě do chaloupky. Tam se o ni staral než se uzdravila a mohla odejít domů. Oba mladí lidé se však do sebe zakoukali a hradní dcerka od té doby nechodila po hradbách, ale tajně utíkala k uhlířovi. Když se to její otec dozvěděl, velice se rozhněval a kázal uhlíře pověsit. Dcerka se však bránila a odmítala si vzít jiného ženicha, kterého jí tatínek našel. Ve vzteku se pak na ni hradní pán obořil: "Ty hloupá sojko!"

V tu chvíli se mu dcera proměnila v sojku a odletěla s křikem pryč. Nedaleko odtud právě uhlíři pálili uhlí a když k nim sojka přiletěla, podivovali se, co tak křičí. Mladý uhlíř napjal kuši a sojku srazil. Na zem však dopadlo bezvládné tělo hradní dcerky a vedle ní se objevil malý chlapec. Byl však taky mrtvý. Uhlíř si žalem začal rvát vlasy, co to učinil. Panští drábi, kteří za chvíli přišli ho chtěli odvést na hrad, ale uhlíř se velkou silou držel obrovského balvanu. Jak ho tahali, vyvalil se balvan ze země a na jeho místě vytryskla voda.

Hrad Starý Světlov už dávno nestojí, ale studánka pod ním zůstala. Protože tam kdysi porodila hradní dcerka synečka, říká se jí Sojsínka.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Pověst
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 26.02.2004 v 12:59 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz